iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


cold! Лошият сън уврежда мозъчните механизми


Нови открития подчертават значението на съня и обясняват как мозъчните механизми, работейки по време на сън формират паметта, познанията и поведението. Откритията бяха представени на Невронаука 2012, на годишната среща на Обществото на невронауката – най-големият в света източник на последните новости, касаещи науката за мозъка и здравето.

image


Един на всеки пет американци показва признаци на хронично недоспиване. Безсънието е свързано със здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, както и проблеми с паметта.
Последните открития показват, че:
1. Сънливостта нарушава координираната дейност на важна мрежа от мозъчните области (за нарушената функция на тази мрежа е свидетелство и болестта на Алцхаймер).
2. Безсънието причинява хаос в комуникацията между хипокампуса, който е жизненоважен за паметта и мозъчния "мрежов режим по подразбиране" и настъпилите промени могат да отслабят спомените.
3. При опитните мишки, лошите спомени могат да бъдат умишлено отслабени по време на сън, което показва нови възможности за лечение на пост-травматичното стресово разстройство.
4. Загубата на по-малко от половината от нощния сън може да увреди паметта и да промени нормалното поведение на мозъчните клетки.
Другите обсъдени открития разкриват:
1. Как сънят позволява ремоделирането на спомените – включително отслабването на лошите спомени – и съгласуваната интеграция на стара и нова информация.
2. Общата логика зад привидно противоречивите теории за това как сънят ремоделира синапсите, подпомага познанието и подобрява паметта.
"Както резултатите от научните изследвания показват, не трябва да подценяваме значението на добрия нощен сън", каза модераторът на пресконференцията Clifford Saper, PhD, MD, Harvard Medical School, експерт по проблемите със съня. "Образното изследване на мозъка и поведенческите проучвания осветяват мозъчните пътища, които са блокирани или изкривени от безсъние и свързаните с това рискове за познанията, паметта и психичното здраве."


2012-10-03 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 71 Вчера 87
Общо 319090 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.