iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


10 мита за подаграта


Учудващо е колко много митове има за подаграта и колко устойчиви са те. Ако се разровите в интернет за това заболяване и средствата за лечението му, ще попаднете на противоречива информация. Кои са най-разпространените митове за подаграта?

image


Мит #1: Подаграта може да бъде излекувана по всяко време.
В повечето случаи подаграта има генетичен компонент, т.е. заболяването е свързано с наследствеността. Други заболявания също могат да предизвикат подагра – това са някои бъбречни болести и лимфома. Затлъстяването също може да провокира подагра, както и някои диуретици, предписани на пациенти с хипертония. Ако има някаква основна причина, особено тази, която е наследствена, подаграта може да бъде само контролирана, но не и излекувана.
Мит #2: Натуралните или билковите лекарства са винаги по-добри от изписаните медикаменти.
Както често се случва, Колхицин – едно от най-често изписваните лекарства за подагра е за натурално лечение. Извлича се от есенен минзухар (Colchicum autumnale) и в една или друга форма е бил използван в продължение на хилядолетия. Макар натурален, колхицинът може да предизвика нежелани ефекти като гадене, повръщане и диария при много хора – всъщност почти при всички хора, които взимат лекарството в по-големи дози.
Всъщност, повече от половината от предписаните лекарства са натурално извлечени съединения, макар че това не означава непременно, че са безопасни. В същото време, те могат да бъдат по-безопасни от някои други "натурални" продукти на пазара за лечение на подагра, тъй като те са регулирани и контролирани от FDA (и еквивалентни органи в други страни). Натуралните средства могат дори да влошат нещата, когато не се използват с повишено внимание. Например, приемането на Vitamin C може да намали нивата на пикочната киселина, което от своя страна редуцира честотата и тежестта на пристъпите на подаграта. Обаче приемането на твърде много Vitamin C увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.
Да, изписаните лекарства за подагра могат да бъдат опасни, когато се използват неправилно, но когато се приемат според указанията, те са безопасни и ефективни. Много лекарства могат да облекчат пристъпите на подагра сравнително бързо – и ако ефективно контролирате нивата на пикочна киселина, всичко ще е наред.
Мит #3: Лекарството за подагра може незабавно да спре пристъпите.
Лекарствата, които понижават нивата на пикочната киселина могат действително да увеличат честотата на атаките в краткосрочен план, но в продължение на период от шест месеца до една година те могат да ги спрат напълно. Много от страдащите от подагра правят грешката да спрат приема на лекарства, когато не получат облекчение на пристъпите веднага. Внезапните промени в нивата на пикочната киселина (дори ако това е намаление, а не увеличение) може да предизвикат пристъпи. Вярно е също така, че много лекари не предписват точните дози лекарства за намаляване на пикочната киселина, както и допълнителни лекарства за предотвратяване на атаките. Ако сте започнали да приемате лекарства за понижаване на пикочната киселина, започнете с малка доза и постепенно я увеличавайте в продължение на няколко седмици, отколкото да започнете внезапно – същото правило важи и когато прекратявате взимането на тези лекарства. Трябва също да помолите вашия лекар да ви даде лекарство за превенция на атаките през първите шест месеца до една година от лечението.
Мит #4: Ако избягвате морска храна и бира, пристъпите ще престанат.
Най-устойчивите митове за подаграта са базирани на диетите. Все пак има зрънце истина в тези митове, тъй като бирата, както и морските дарове могат да увеличат нивата на пикочна киселина, макар че избягването на тези храни (или придържането към диета с ниско съдържание на пурини) ще намали честотата на пристъпите, но няма напълно да ги елиминира. И отново да кажем, че много от случаите на подагра са свързани с наследствеността и не могат да бъдат излекувани само с диета.
Мит #5: Избягвайте всички алкохолни напитки, ако имате подагра.
Има малко истина тук. Вече знаем, че бирата може да доведе до скок в нивата на пикочна киселина и не бива да приемате бира, ако имате подагра. Дестилираните напитки леко повишават риска от подагра, но не толкова колкото бирата. Въпреки това, червеното вино в малки количества действително може да помогне да намалите риска от пристъпи – една-две чаши на ден е допустимото количество.Мит #6: Подаграта е болезнена, но иначе е безобидна.
Това е не само грешен, но и потенциално опасен мит. Когато не се лекува или се третира неправилно, подаграта може да бъде много тежко, инвалидизиращо заболяване. Редовните атаки на подаграта могат да увредят и в крайна сметка да унищожат засегнатите стави. Хиперурикемията, основната причина за подаграта е свързана с тежки съпътстващи заболявания като сърдечносъдови, бъбречни и чернодробни болести, хипертония, диабет и затлъстяване, всяко от които може да бъде фатално. Подаграта не винаги е животозастрашаващо състояние, но трябва винаги да се третира сериозно.
Мит #7: Вашето тегло няма нищо общо с подаграта.
Това е напълно погрешно. Наднорменото тегло или затлъстяването са силно свързани с хиперурикемията и следователно с подаграта. Едно от най-добрите неща, което можете да направите за предотвратяване или лечение на подагра (и да подобрите цялостното си здравословно състояние) е да отслабнете. Всички знаем, че не е здравословно да бъдеш с наднормено тегло, но ако вече сте с такова или със затлъстяване и имате подагра, сте изложени на много висок риск от някои от сериозните заболявания, за които вече споменахме. Един от най-добрите начини за облекчаване на подаграта е да отслабнете и да тренирате редовно – и това значително ще понижи риска от други заболявания.
Мит#8: Няма какво да се направи срещу подагрозните атаки, освен да се изчака да отминат.
Ако действате веднага, може да спрете пристъп на подагра най-малко за един час. Всичко, което трябва да направите е да вземете рецепта за NSAIDs (нестероидни противовъзпалителни средства веднага щом се появят някакви симптоми на атака. Ако не можете да приемате NSAIDs поради друго заболяване, разбира се, има и други лекарства, но ги приемайте само след консултация с лекар.
Мит #9: Храни с високо съдържание на протеини могат да влошат подаграта.
Това е наполовина вярно. Някои храни с високо съдържание на протеини действително намаляват нивата на пикочна киселина, което може да подобри състоянието – важното е какъв вид е протеина. Животинските протеини водят до повишаване нивата на пикочната киселина, докато растителните понижават нивата й, дори ако тези храни с високо съдържание на протеини са и с високо съдържание на пурини.
Мит #10: Подаграта е недостатъчно разбрана от медицината.
Напълно погрешно – подаграта всъщност е една от най-проучваните от всички общи заболявания. Причините и прогресирането на заболяването са добре познати; но малко изследвания на подаграта са правени от 1980 г. насам. Оттогава лекарите приемат лечението на подаграта с нисък приоритет и много от тях (най-много 78% според едно скорошно проучване) не знаят как правилно да я лекуват.
За щастие, напоследък има възраждане в областта на научните изследвания за подаграта и разработване на нови лекарства за облекчаването й за по-ефективно контролиране и третиране на това болезнено и потенциално опасно заболяване.


2012-10-03 | Здраве | Автор: Вяра Христова

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 67 Вчера 87
Общо 319086 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.