iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


От твърде много кафе страдат и очите


Проблемите със зрението могат да бъдат и в резултат на прекомерното консумиране на кафе, предупреждават американски учени. Глаукомата, която може да доведе до слепота, научните работници са свързали с ароматната черна напитка.

image


Нов научен труд, разработен в Харвард доказва, че голям процент от мъжете и жените, които пият три и над три чаши кафе дневно имат сериозен проблем със зрението.
Изследването открива връзка между прекаленото консумиране на кофеин и развитието на глаукома, нарушение на зрението, което поразява около десет процента от хората над 50 години и може да доведе до слепота. Учените съобщават, че възрастните, които пият три и повече чаши кафе дневно са по-податливи на глаукома в сравнение с онези, които не пият тази напитка. Жените, които са наследствено обременени с глаукома спадат към най-рисковата група, а ако пият повече от три чаши дневно, рискът от развитие на глаукома се увеличава до 66%.
В обсъжданото изследване са анализирани данни от почти 79 000 жени и 42 000 мъже и не е установена връзка между консумирането на други напитки, съдържащи кофеин и тази болест.
Глаукомата е втора в списъка с най-главните причини за слепота в света и поразява около 60 милиона души.
Заболелите с глаукома не усещат никакви симптоми, но ако болестта не се лекува, може да се стигне до увреждане на очния нерв. Точно заради това, че не се усеща болка, много от хората не знаят, че са заболели чак докато не отидат на обстоен преглед при очен лекар. За да се открие болестта в по-ранна фаза, специалистите от клиника Мейо препоръчват да се правят контролни прегледи през три до пет години след 40-годишна възраст и поне веднъж годишно след 60-годишна възраст.По-честите прегледи се препоръчват на хора, които имат рисков фактор. Хората над 60 години са изложени 6 пъти повече на риск от развитие на глаукома. Ако имате близки роднини с глаукома трябва редовно да посещавате офталмолог, тъй като сте между 4 и 9 пъти по-склонни да се разболеете от тази болест.
Резултатите от изследването показват и че някои по-силни лекарства срещу астма увеличават риска от появата на глаукома с 40%.


2012-10-04 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 72 Вчера 87
Общо 319091 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.