iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Какво ви подариха за 8-ми март?:

Както всяка година - цветя.

Парфюм, стилно бижу или козметика.

За съжаление - нищо.


cold! Колко ще напълнеем, ако спрем да пушим?


Всички знаем, че пушенето е вреден навик, да не говорим и колко скъп в днешно време. Да, но в случай че спрем, както вече сме решили отдавна, дали ще напълнеем? И ако е така, колко?

image


Много хора вече са осъзнали необходимостта да се откажат от цигарите, но има нещо, което ги притеснява и това е повишаването на теглото. Повечето от бившите пушачи след отказа си качват средно по 4-6 килограма и това е доста неприятно за онези, които държат на своята фигура и искат да изглеждат добре. И така, за някои изборът е или вредата от тютюнопушенето или повишеното тегло. Всъщност, не е нужно да правим подобен избор – цигарите са доказано вредни, така че няма какво толкова да му мислим. Колкото до покачването на теглото – това не е нерешим проблем.
Изследователи от Англия и Франция са доказали, че през първите 3 месеца след отказа от пушене се забелязва най-голямо покачване на теглото.
Експериментално са изследвани две групи бивши пушачи. В първата са включени хора, които сами са взели решение да се откажат от вредния си навик и сами са се справили с това. Във втората - участниците също самостоятелно са взели решение, но са провели антиникотинова терапия, тъй като не са успели сами да се откажат от цигарите. В продължение на 12 месеца медиците са контролирали колебанията в теглото на всички участници.
Проучванията са показали следното: хората, които са отказали пушенето без допълнителни терапии за 1 месец са качили около 1,5 кг. За 2 месеца – около 3 кг, а за 3 месеца – около 4 килограма. На 6-тия месец са увеличили теглото си с 5 килограма, а до края на годината – с 6 килограма. Това, разбира се, са усреднени резултати. При около 13% от бившите пушачи, допълнителните килограми били повече от 12.
16% от тях пък намалили своето тегло, след като спрели да пушат.
В групата, в която хората са се подложили на допълнителни терапии, резултатите в колебанията на теглото били почти същите.
Учените смятат, че много от хората дори нямат представа какво може да се случи с теглото им, ако решат да откажат цигарите. Те твърдят, че ако хората са наясно, могат да вземат мерки и да не допуснат натрупване на килограми, след като спрат цигарите.
Защо всъщност пълнеят бившите пушачи?
Пушачите са свикнали с цигарата в устата си. След отказа, навикът остава и цигарата бързо е заместена с храна. Някои дори се оправдават, че хапват, за да не запалят. Това е и истинската причина за тяхното напълняване.


2012-11-01 | Hot&Cold | Автор: Диана Георгиева

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 133 Вчера 226
Общо 251438 за 2045 дни
Най-много 342 на 23.02.2017 (23:58)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.