iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


cold! Колко ще напълнеем, ако спрем да пушим?


Всички знаем, че пушенето е вреден навик, да не говорим и колко скъп в днешно време. Да, но в случай че спрем, както вече сме решили отдавна, дали ще напълнеем? И ако е така, колко?

image


Много хора вече са осъзнали необходимостта да се откажат от цигарите, но има нещо, което ги притеснява и това е повишаването на теглото. Повечето от бившите пушачи след отказа си качват средно по 4-6 килограма и това е доста неприятно за онези, които държат на своята фигура и искат да изглеждат добре. И така, за някои изборът е или вредата от тютюнопушенето или повишеното тегло. Всъщност, не е нужно да правим подобен избор – цигарите са доказано вредни, така че няма какво толкова да му мислим. Колкото до покачването на теглото – това не е нерешим проблем.
Изследователи от Англия и Франция са доказали, че през първите 3 месеца след отказа от пушене се забелязва най-голямо покачване на теглото.
Експериментално са изследвани две групи бивши пушачи. В първата са включени хора, които сами са взели решение да се откажат от вредния си навик и сами са се справили с това. Във втората - участниците също самостоятелно са взели решение, но са провели антиникотинова терапия, тъй като не са успели сами да се откажат от цигарите. В продължение на 12 месеца медиците са контролирали колебанията в теглото на всички участници.
Проучванията са показали следното: хората, които са отказали пушенето без допълнителни терапии за 1 месец са качили около 1,5 кг. За 2 месеца – около 3 кг, а за 3 месеца – около 4 килограма. На 6-тия месец са увеличили теглото си с 5 килограма, а до края на годината – с 6 килограма. Това, разбира се, са усреднени резултати. При около 13% от бившите пушачи, допълнителните килограми били повече от 12.
16% от тях пък намалили своето тегло, след като спрели да пушат.
В групата, в която хората са се подложили на допълнителни терапии, резултатите в колебанията на теглото били почти същите.
Учените смятат, че много от хората дори нямат представа какво може да се случи с теглото им, ако решат да откажат цигарите. Те твърдят, че ако хората са наясно, могат да вземат мерки и да не допуснат натрупване на килограми, след като спрат цигарите.
Защо всъщност пълнеят бившите пушачи?
Пушачите са свикнали с цигарата в устата си. След отказа, навикът остава и цигарата бързо е заместена с храна. Някои дори се оправдават, че хапват, за да не запалят. Това е и истинската причина за тяхното напълняване.


2012-11-01 | Hot&Cold | Автор: Диана Георгиева

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 41 Вчера 65
Общо 319302 за 2349 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.