iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


cold! Любовта изключва някои от мозъчните функции


Дяловете на мозъка отговорни за разсъдъка, страха и негативните емоции престават да функционират, когато сме в близост до човека, в когото сме влюбени. Точно заради това често се впускаме в романси с хора, които съвсем не са толкова идеални, колкото ни се струват. До тази временна лудост се стига заради първичния инстинкт за репродукция, смятат учените.

image


Учените са на път да разкрият мистерията, която никой досега не е успял напълно да дефинира – любовта! Новите технологии са им позволили да проникнат в същината на процеса, който се развива в мозъка, когато се влюбим.
Изследване със скенер хвърля светлина относно това кои части на мозъка се активират и което е още по-важно, кои се деактивират по време на ухажване.
Фронталният дял, който е много важен за разсъдъка, напълно се изключва, когато се намираме в близост до човека, когото харесваме, заради което и преставаме да се съмняваме и да разсъждаваме критично, както е доказало изследването с магнитен резонанс.Семир Зеки, преподавател в Лондонския университетски колеж смята, че мозъкът се държи по този начин заради върховната биологична задача – възможността за репродукция.
Освен това е констатирано, че отслабва и активността на мозъчните дялове, отговорни за решенията, страха и негативните емоции. Това допринася за по-лесния физически контакт на двама, но и за пренебрегването на всички приятелски съвети от типа „той/тя не е за теб”.
Но в работна обстановка влюбеният може напълно нормално да разсъждава и да взема решения. Това обаче се променя в момента, когато се появи обектът на желанието. Резултатите от изследването също така показват, че нивото на допамин – химическа субстанция, която се произвежда в мозъка се повишава, когато сме влюбени. Тази субстанция има решаваща роля за усещането на удоволствие и болка и е свързана с желанието, привлекателността и еуфорията. Подобен ефект на любовта върху нивото на допамин има и приемането на определени наркотици като кокаина например.


2012-11-18 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 46 Вчера 65
Общо 319307 за 2349 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.