iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Тулум – морските порти на империята на маите


Целунат от водите на Карибско море и съхранил мистичната сила на древната цивилизация на маите, град Тулум е един от най-красивите на полуостров Юкатан, Мексико. Този забележителен град е притегателна дестинация за туристи от цял свят не само заради своята история, но и заради изключителната си красота и гостоприемство. По своята популярност Тулум не отстъпва на Теотиуакан и Чичен Ица.

image


В епохата на своя разцвет един от най-големите градове на маите – Коба търгувал активно селскостопанска продукция с цялата империя. Морската му порта било пристанището Тулум – именно тук се стичали стоки от цяла Централна Америка както по морски, така и по сухоземни пътища. Градът бил и важен религиозен център, което се потвърждава от многобройните храмове, запазени до наши дни.
Конкистадорите първи достигат Тулум през 1518 г. и въпреки че градът е загубил своето величие и разцвета му е отминал, той прави голямо впечатление на испанците. През 1843 г. Тулум е подробно описан от изследователите John Lloyd Stephens и Frederick Catherwood, които били удивени от срещата си с невероятната крепост на маите. Най-характерната особеност на древния град било отсъствието на отбранителни съоръжения. Учените останали изумени от стените, опасващи града, чиято дебелина достигала 7 метра, а над морето се издигала добре укрепена крепост.
Ел Кастильо
На стръмния морски бряг е разположена най-атрактивната и голяма постройка - Ел Кастильо (Замъка). Висока е 7,5 метра и се смята, че е била както ориентир за пристигащите канута, така и наблюдателен и охранителен пост. Намира се точно срещу прохода между кораловите рифове, които се простират по цялото крайбрежие. Под Ел Кастильо са страхотните плажни ивици с ослепително бял пясък, които привличат туристи от цял свят, желаещи да се докоснат до красотата и спокойствието на Тулум.Храмовете
Един от символите на Тулум е Храмът на фреските, който в миналото е служел като обсерватория, от която е проследявано движението на Слънцето. Вътре в храма има фрески от 13 век, но достъпът на туристи вече е забранен. Отляво се намира Храмът на Спускащия се бог, а на север е разположена малка група постройки (групата на Кукулкан), сред които най-интересен е Храмът на Бога на вятъра, който се отличава с овалните си основи.Тулум – райско кътче
Тулум е съвкупност от четири зони - археологическо селище, морски курорт, градска част и биосферен резерват Sian Ka'an и е идеален за бягство от съвременните мегаполиси, тъй като навсякъде цари спокойствие, а красивата природа предлага невероятна наслада и възстановява душевната хармония.


Биосферният резерват Sian Ka'anДосегът с древната култура със сигурност ще остави незабравими впечатления и ще разшири кръгозора ви. Прибавете и изумрудено синьото море, белите плажове, чистотата и спокойствието на това райско кътче – Тулум определено се нарежда сред местата, които си струва да се посетят.


2012-12-03 | Hot&Cold | Редактор: Поли Манолова

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 43 Вчера 65
Общо 319304 за 2349 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.