iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


„Пазителката на гълъбиците” на Алис Хофман


Годините минават, светът се променя, само надеждите, страховете и любовта на жените остават същите. „Пазителките на гълъбиците” е вълнуващ и завладяващ роман, възхваляващ силата на жените, триумф на въображението, плод на изключително задълбочените проучвания на авторката за едно от най-затрогващите събития в човешката история – деветстотин юдеи месеци наред удържат крепостта Масада срещу многохилядната римска армия.

image


В живота на писателя се случва поне веднъж някоя книга да дойде при него като неочакван дар. За Алис Хофман това е романът „Пазителките на гълъбиците”. „Той бе дар за мен от моите прапрапрабаби, жените от древен Израел, които ми „проговориха” за пръв път, когато посетих планинската крепост Масада. Пиша вече трийсет и пет години, създала съм повече от трийсет романа, но едва сега ми бе дадена историята, която е трябвало да разкажа.”
В продължение на много години Алис Хофман проучва историческите събития, като основен източник са текстовете на историка Йосиф Флавий, който описва падането на крепостта. Според него само две жени и пет деца оцеляват, след като юдеите избират да се самоубият вместо да се предадат на римския легион. Тези жени разказват историята на римляните и следователно, на света. Авторката използва и проучванията на Игаел Ядин, най-известния библейски археолог ръководил разкопките на Масада. „Бях вдъхновена от първото си посещение на Масада, духовно преживяване, което бе толкова силно и дълбоко, че имах усещането как сенките на живелите там преди две хиляди години хора придобиват плът и застават редом с мен, за да ми разкажат своята история. Събитията от миналото и изключителната саможертва на тези хора сякаш оживяха. Като че ли всичко се бе случило само преди часове. Беше ужасно горещо и хоризонтът пред мен пулсираше от синя жега. Сред дълбоката тишина, потънала в мистерията на миналото, заобиколена от мъката на загиналите там, изведнъж се почувствах и обгърната от живот, и от историите на жените, които са били там. В този момент за мен се родиха и моите героини - пазителките на гълъбиците.”

Издателска къща КРЪГОЗОР


Интервю с Алис Хофман
Алис Хофман е американска писателка, автор на повече от петнайсет романа, станали бестселър по целия свят, сред които е и „Ледената кралица“, издаден от ИК „Кръгозор”. По някои от тях са направени успешни филмови екранизации („Приложна магия”, „Речният цар”, „Аквамарин” и др.).Описвате новата си книга като „историята, която е трябвало да разкажа”. Защо?
За мен това е най-дълбоката, най-истинската история, която някога съм разказвала. Като по-млад автор не съм чувствала нуждата да пиша за подобни неща, но сега усетих, че времето е настъпило.
Първия път, когато сте посетили Масада, сте изпитали силна духовна връзка с мястото. Как това повлия на книгата ви?
Всъщност тази връзка бе причината да напиша книгата. Имах чувството, че чувам гласовете на моите прапрабаби, които ми разказваха истории, както някога в древността жените са се събирали и са си споделяли своите тайни и познания. Два пъти съм била в Масада, първия път в разгара на лятото, когато беше непоносимо горещо! Знаех, че на това място е имало обсада, но не знаех какви са били причините и определено не знаех, че е имало оцелели.
Кое ви впечатли най-много в тази история?
Когато посетих музея на Масада, се трогнах от всеки предмет, който видях – най-вече от малките детайли, показващи живота на обикновените хора, живели там. Исках да проуча света на жените по време на война, който според мен е еднакъв и в древните времена, и днес. Знам, че всичко, случвало се на жените в миналото, може да ги сполети и днес.
С коя от четирите жени в книгата най-много се идентифицирате?
И с четирите. На пръв поглед са много различни една от друга, но в крайна сметка те създават една група, едно много сплотено общество, в което не само съдбите им, но и образите им се преплитат. Чувствам, че в даден етап от живота си съм била всяка една от тях.
Има удивителни коментари за „Пазителките на гълъбиците”. Тони Морисън я определя като „огромен принос към литературата на XXI век”. Това как ви кара да се чувствате?
Тони Морисън е най-великата жива писателка, романист, на чиито творби се възхищавам, направо ги обожавам. Нейният коментар е много по-ценен за мен от всяко друго мнение. Изключително съм поласкана, че е прочела книгата ми!
Пишете романи и за възрастни, и за по-тийнейджърска аудитория. Каква е разликата според вас?
Обичам младите читатели – те са толкова страстни, толкова въодушевени! За мен границата между младежката и „зрялата” литература се размива. Връзката ми с по-младите читатели ми помага да бъдат наясно с надеждите и мечтите на младите хора. И с моите също.
Защо пишете? Промени ли се отношението ви към литературата с годините?
Пиша, защото трябва. За мен това не е въпрос на избор, така се справям със задачата да съществувам в този свят. Когато погледна назад, виждам, че съм същият писател какъвто бях, когато започнах да пиша на 21 години. Просто сега знам малко – съвсем малко – повече, отколкото знаех тогава!

Източник: Utsandiego.com2012-12-07 | Култура |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 72 Вчера 87
Общо 319091 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.