iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Ароматерапия – част 1


Мери Бет Янсен е сертифициран преподавател по красота и здраве - за ума и тялото в Чопра център за здравословен живот и е автор на пет книги. Нейните познания за ароматерапията са доста обширни и тук ще ви споделим част от тях.

image


Мери Бет споделя, че все още продължава да се изненадва от това, колко много хора не са запознати с прекрасните и терапевтични предимства на ароматерапията. За преподавателката ароматерапията е неизменна част от всеки семинар с предмет съзнанието, тялото и здравето, както и на всяка нейна консултация на тема здраве и красота. Тя смята, че дълбоките вдишвания от чаша с органично кафе сутрин е специален вид ароматерапия, както и вдишването на аромата на розови храсти.И така, в света на здравето и красотата ароматерапията има специално значение.
Ароматерапията е вид изкуство и наука за използването на етерични масла за постигане на релакс, баланс, както и за стимулиране на тялото, ума и духа. Тези ароматни концентрати представляват дестилирана пара от различни цветя, корени, листа, дървесина, дървесна кора, плодове, семена и смоли, или са студено пресовани от кората на цитрусови плодове (смятана за “кръвта” на плодовете). Всяко масло има своя специфичен аромат и независимо от това, дали се вдишва, масажира в кожата в разреден вид или се поставя във вана, молекулите влизат в кръвообръщението и доставят на тялото стотици мощни натурални съставки, които стимулират набор от физически, емоционални и психологически реакции. Вдишването на етерично масло стимулира ума, настроението и емоциите. Реакциите могат да бъдат успокояващи, охлаждащи илиободряващи. Когато се прилага външно етеричното масло стимулира кожата, мускулите, ставите и органите – активните му съставки проникват в дермата и си взаимодействат с кръвоносните и лимфните съдове, съединителната тъкан, мастните и потните жлези, сетивните нерви и космените фоликули. Положителните ефекти включват: балансиране на ума и тялото, отстраняване на нервното напрежение, овлажняване и регенериране на кожата и противовъзпалително действие. Етеричните масла могат също така да стимулират отделянето на отпадъчните вещества от тялото и да активират клетъчната регенерация.Реални и терапевтични ползи
Да, етеричните масла могат да действат и изцеляващо, независимо дали се прилагат вътрешно или външно, т.е. дали се вдишват или прилагат върху кожата. Те хидратират, подхранват и тонизират кожата, косата и ноктите. Също така етеричните масла подобряват вида и функционирането на кожата, премахват болката и крампите в мускулите, прочистват белите дробове и синусите, нормализират метаболитните и други функции на тялото, пречистват и въздуха около нас. С помощта на етеричните масла може да се лекуват инфекции, натъртвания, малки порязвания и ожулвания, артрит, главоболие. Освен това те стимулират самочувствието, потушават тревожността, разсейват гнева, мотивират, помагат за усвояване на нови знания, засилват сексуалното желание... и списъкът може да продължи още и още.За какво трябва да внимавате
Според Мери Бет е важно да знаем какво представлява ароматерапията. Трябва да сме наясно, че висококачествените етерични масла са с изключително чист състав, не съдържат синтетични съставки и нямат добавени минерални масла. Преподавателката съветва, че трябва внимателно да се чете етикета със съставките на който и да е ароматерапевтичен продукт и да се търсят 100% чисти етерични масла, за предпочитане с терапевтичен клас (степен) и биологично сертифицирани.
Избор на етерични масла
За да се запознаете най-добре с видовете и използването на етеричните масла, Мери Бет съветва да посетите близкия до вас спа център, аптека или йога студио. Тя споделя, че нейният доставчик на масла винаги носи малки купички напълнени с кафе на зърна, за да „изчистят” носа между вдишването на различните аромати. Според нея първо трябва да вземете мостри, за да откриете как ви въздействат различните етерични масла. Инстинктивно ще се насочите към любимите ви. За начало изберете аромат, който е успокояващ – лавандула, лайка или маточина и един, който е стимулиращ – мента, розмарин или грейпфрут.

Следва продължение...


2012-12-07 | SPA | Автор: Диана Георгиева

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 68 Вчера 87
Общо 319087 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.