iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


„Дервишите – мистиците на Изтока”


Само на 17 декември! Само от 7 часа вечерта! Само в 7 града на България! Ще бъде представен пълнометражният документален филм „Дервишите – мистиците на Изтока” на режисьора Стилиян Иванов.


image


Според древна притча разказвана в Изтока, на Господ му омръзнало да прави всичко, за да угоди на хората, а все да не намира благодарност. Решил да се скрие. Дълго мислил къде. Да потъне вдън земя не ставало - хората били упорити и щели да го открият. Да се скрие в океанските дълбини също - хората били изобретателни и щели да намерят средство да достигнат до него. Същото било и ако остане на небето - щели да полетят и да го намерят. Дълго мъдрувал всевишният какво да направи и накрая решил - ще се скрие в душата на всеки един, там където никой не поглеждал. Тази легенда днес с най-често разказват дервишите, подсказвайки, че е важна душата, а не материалното. С тази притча започва и най-новия документалени филм на режисьора Стилиян Иванов.

Това е филм за Любовта и Прераждането. Документален разказ за живота и поезията на персийския поет Руми, живял през 13-ти век и създал философия, която и до днес разнася славата на източната езотерична традиция по целия свят.
Филмът представя уникални кадри на въртящи се дервиши, тайни сбирки и ексклузивни изповеди на съвременни суфи-учители. Включва сцени с актьори, анимация и рисунки с пясък, в духа на източните традиции. Сниман е в Турция, Индия, Египет, Великобритания, Русия и България.
Представянето му у нас е под патронажа на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа. Създаден е със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция.
Автор и режисьор Стилиян Иванов, оператор Мирослав Евдосиев, композитор Георги Стрезов, художник Андриан Генчовски, продуцент Деян Ив. Неделчев.

“Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсулмани, които вярват в прераждането на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики разпространени от Индия до Америка. Има много общо между суфизма на дервишите и философията на орфизма, питагорейците, богомилството и дори вярата на Бялото братство в наши дни...”
Това е една малка част от информацията, която разкрива най-новия филм на продуцентска къща Dodofilm. Далеч от академизма на библиотеките, съмнителното интерент-пространството и наглите хорските измислици, в технологичния и модерен XXI век в него се разкрива свят изпълнен с Любов и Вяра.

Освен за Руми и дервишите филмът разказва и за епоса за Гилгамеш, както и за сензационните научни разкопки край Шанлъурфа. Тези археологически разкрития на германски и турски специалисти са на път да променят из основи представата ни за човечеството: скитащите праисторически хората започват да водят уседнал начин на живот т.е. стават цивилизовани в стремежа си да почитат боговете и предците си, а не в стремежа си да отглеждат растения и животни т.е. Духът, а не материята направляват нашата еволюция.

А какво е общото между мистиците на Изтока, месопотамския епос за Гилгамеш и най-старата човешка цивилизация ще видите във филма – на DVD и по кината: СИНЕМА СИТИ София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; ФЕСТИВАЛЕН ЦЕНТЪР Варна; СИНЕМАКС Благоевград.

2012-12-14 | Култура |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 73 Вчера 87
Общо 319092 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.