iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Тайландски масаж


Заедно с билколечението този вид масаж е традиционен оздравителен метод на тайландската медицина. Представлява сложно въздействие върху човешкия организъм, което може да излекува редица заболявания. Въпреки разпространеното мнение класическият тайландски масаж няма нищо общо с еротичния.

image


Изкуство от древността
Според източната медицина в човешкото тяло по специални канали циркулира енергия и нарушаването на нормалната циркулация на енергийния поток води до появата на различни заболявания. Аюрведическият масаж, китайският масаж „туй-на” и японският масаж „шиацу” хармонизират този енергиен поток. Тайландският масаж има немалко общо със своите индийски и китайски „събратя” – намирайки се в пресечната точка на търговските пътища, Тайланд поглъщал елементи от културата и религията на съседните страни. Вероятно така се е появил тайландският масаж. За създател на този метод за изцеление на организма се смята живелият преди около 2000 години „баща на тайландската медицина” Jivaka Kumar Bhaccha.
Първоначално древните познания за масажа като оздравителна терапия се предавали от уста на уста, след това били записвани върху палмови листа и едва през 19 век са събрани и систематизирани. Неразривно свързан с будистката философия, тайландският масаж дълго време бил разглеждан като религиозен ритуал и само монаси имали правото да го практикуват.
Тайните на тайландския масаж
Масажът въздейства на енергийните канали, по които се движи жизнената енергия, наричана „Ци” в Китай и „Прана” в Индия. Разтягайки определени мускули или упражнявайки натиск върху тях, масажистът възстановява нормалния енергиен поток, отстранява преградите пред него и предотвратява неговия застой. В резултат мускулите стават по-гъвкави и по-лесно се поддържа правилното разпределение на жизнената енергия в организма.
Гъвкавостта на мускулите е много важна за човешкото здраве. Отслабените или, обратно, пренатоварените мускули създават допълнително натоварване върху ставите и гръбначния стълб. А това води до редица проблеми: започват болки в областта на врата или на раменете, главоболие и др., които бързо се превръщат в хронични. Тайландският масаж е много по-ефективен в сравнение с други видове масажи, възвръща гъвкавостта и младостта на мускулите. Благодарение на методиката „супер младост” ставите възвръщат подвижността си и се осигурява подмладяване на цялото тяло. Методиката спомага и за лечение на различни заболявания.Прилаганите техники при този масаж се извършват плавно, леко и ритмично. Масажистът въздейства на енергийните точки не само с пръстите и дланите си, но и използва лактите, коленете и стъпалата си. При това между масажиста и пациента се осъществява своеобразен обмен на енергия. Оказването на натиск върху мускулите, разтягането и усукването им при тайландския масаж не само спомага за подобряване на кръвообращението, но и дава на пациента усещане за пълна хармония. Пациентът се зарежда с нова позитивна енергия, която го подтиква да подобри своя живот. Много хора споделят, че тайландския масаж им е помогнал да се отърват от някои вредни навици, като например преяждане и тютюнопушене. Младостта, здравето и оптимистичния поглед на света стават верни спътници на човека, изпитал върху себе си въздействието на тайландския масаж, изпълнен от истински професионалист.Защо е необходим тайландският масаж?
Как точно помага на организма тайландският масаж? Дори да не вярвате, че в тялото ви циркулира енергия, след такъв масаж ще усетите необичайна лекота и прилив на нови сили.
Тайландският масаж подобрява кръвообращението, кожата става гладка, свежа и жизнена, третираните зони се загряват, а отоците спадат. Този масаж спомага за извеждане на токсините от организма, мускулите се отпускат и работят много по-ефективно, сухожилията стават по-еластични. Хармонизира се работата на нервната система, подобрява се храносмилането, дишането става спокойно и дълбоко. Масажът прави цялото тяло по-гъвкаво, съхранява и удължава младостта.
Освен чисто физическите, тайландският масаж засяга и духовни аспекти. С помощта му се постига хармония на душата и тялото, а също и хармония с околния свят. Според будистите съществуват четири божествени състояния на съзнанието: стремеж да направиш другите щастливи, стремеж да облекчиш страданията на нещастните, отсъствие на завист и радост за успехите на околните, толерантност – приемане на хората такива, каквито са. Един от начините за постигане на подобно състояние е именно тайландският масаж. Най-добре е масажистът да е достигнал тези състояния – тогава работата му е особено ефективна, а масажът, извършван от него – наистина лечебен.Противопоказания
Както всяка лечебна процедура тайландският масаж си има и противопоказания - хронични заболявания в стадий на обостряне, онкологични болести, висока температура, интоксикация на организма, причинена от някои лекарства или алкохол, заразни кожни заболявания.
Има и относителни противопоказания за прилагането на тайландския масаж. Например, при варикозни вени не бива да се третира засегнатата област. Масажът е противопоказен и в областта на увредените стави и при пресни счупвания на костите. При възпаления на мускулите също не се прилага или засегнатите зони се обработват много внимателно. С особено внимание се подхожда и при масаж на хора с леки сърдечносъдови проблеми или диабет. При тежки сърдечносъдови заболявания тайландският масаж е забранен. Не се прилага и при бременност.


2012-12-22 | SPA | Редактор: Ана-Мария Димитрова

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 67 Вчера 87
Общо 319086 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.