iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Галерия „Юзина” представя картини на български модерни класици


На 14 декември от 18:00 часа галерия „Юзина” на ул. „Московска” 11 отпразнува своя първи рожден ден с изложбата „Модерните Класици”, която показва творби на Атанас Яранов, Енчо Пиронков, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Киров и Георги Божилов - Слона от колекцията на Веселин Фердинандов. Изложбата ще продължи до 19 януари 2013 г.

image


В изложбата „Модерните Класици“ ще бъдат показани над 30 картини на майсторите на българския модернизъм. Картините в изложбата покриват изключително широк период от неговото развитие (от 60-те до 90-те години на XX век) и предлага един непоказван рaкурс към творчеството на авторите. Създателят на българския кубизъм Димитър Буюклийски-Мичи е представен с впечатляващи картини като абстрактните „Композиция I” и „Метафизичен пейзаж IV“, както и „Голо Тяло I“ и „Голо Тяло II“.

Въздействие предизвикват и две от картините на Атанас Яранов, неговия „Автопортрет“, както и портретa на приятеля и колега Генко Генков.


Пейзажите и експресиите на самия Генко Генков, носят характерната за неговото творчество диманика и сила.„След дълъг полет“ на Георги Божилов-Слона и „Диалог“ на Енчо Пиронков представят изкуството на известната Пловдивска школа от 60-те години на XX век.Не на последно място е творчеството на Димитър Киров-ДиКиро, чиито „Лебедово Езеро“ и „Арабеск“ дават двe различни гледни точки за творчеството на автора.Куратор на изложбата е проф. д-р Чавдар Попов: „Няма съмнение, че пред нас са ярки автори и творби на българското модерно изкуство – в условията, в които този феномен, колкото и парадоксално да звучи, можеше да съществува у нас в ерата на късния социализъм, като белег на желанието за осъвременяване на нашето изкуство, за излизане от догмите и изискванията на идеологизираното творчество.”

Фото: © Иван Чехларов

2012-12-24 | Култура |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 72 Вчера 87
Общо 319091 за 2346 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.