iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Бъдни вечер


Бъдни вечер е един от най-хубавите празници през годината, който с удоволствие споделяме с нашите близки и роднини и се наслаждаваме на вкусната постна трапеза. Очакваме с нетърпение вълшебната Коледа и празничната новогодишна нощ и отправяме оптимистичен поглед към идващата година.

image


Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово и трети ден преди Стефановден. Тя е един от най-важните и тържествени семейни празници, посветен на дома, огнището, но и на починалите ни роднини, които също се считат за част от семейството. В различните краища на страната тя е наричана Малка Коледа или Божич. Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а и навечерието, изпълнено с трепетно очакване да се роди Божият син, което в българската народна традиция се свързва и с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година. Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и хубаво емоционално изживяване за всички, събрали се около нея. Според някои на нея трябва да има 7, 9 или 11 – нечетен брой ястия, а според други – 7, 9 или 12, тъй като дните от седмицата са седем, както и седем дни са били необходими на Господ за създаването на света, девет месеца Дева Мария е носила в утробата си Христос, а дванайсет са месеците в годината. Ако все пак се чудите, на колко точно ястия да се спрете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще имате през идващата година. Гозбите на трапезата трябва да са постни. В традиционни отдавна вече са се превърнали вареното жито, вареният фасул, сармите, тиквеника, пълнените чушки с боб или ориз, ошафа, туршиите, лука и орехите, виното и плодовете. Не трябва да се забравят също така чесънът, който предпазва от зло и болести и медът, който е пожелание за сладък живот.



Много важна част от трапезата на Бъдни вечер е и обредната пита с пара. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Поверието гласи, че този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.



Традицията повелява при разчупване на обредния хляб първото парче да се оставя за Богородица и починалите, второто за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря. Вярва се, че тогава идват и починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.

Ето и някои рецепти за ястия, без които Бъдни вечер няма да бъде същата:
Питка с мая за Бъдни вечер
Продукти:
500 гр. брашно, 1 п. суха мая, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 3 с.л. мазнина, 250 мл хладка вода.
Приготвяне:
Пресяваме брашното 2 пъти заедно със солта. Правим кладенче и слагаме мазнината и маята смесени заедно с водата. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса около час. След като втаса оформяме питката по желание. Слагаме в набрашнена тава и оставяме отново да втасва за около 20-30 минути. Печем в предварително загрята фурна в началото на 160 градуса като постепенно увеличаваме температурата, докато стигнем до 200 градуса. Правим проба за готовност с дървено шишче, което при изваждане трябва да е сухо. Поръсваме с вода, смесена с малко мазнина и завиваме с кърпа.



Печена тиква със сушени плодове, мед и ядки
Продукти:
1 тиква "цигулка", 1 ч.ч. микс сушени плодове (стафиди, пъпеш, ананас, сливи, череши и др.), 1 ч.ч. ядки микс печени, безсолни, 3-4 с.л. мед, 3-4 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. разтопено масло, 1/2 ч.л. канела, щипка джинджифил, щипка индийско орехче.
Приготвяне:
Измиваме тиквата и я разрязваме на половина. Изчистваме семките добре и поръсваме със захар. Смесваме всички продукти в купа, добавяме подправките, маслото, меда и разбъркваме добре. Пълним двете половини на тиквата и поръсваме с кафява захар. Слагаме тиквата в тава с вода около 1-2 пръста да се пече във фурна загрята до 180–200 градуса. Печем тиквата до омекване и готовност.



Постни чушки с ориз
Продукти:
10-12 сушени пиперки, 1 ч.ч. ориз, 100 гр. обезкостени маслини, 100 гр. гъби, 1 морков, 1 глава лук, растителна мазнина, сол, черен пипер, кимион.
Приготвяне:
В съд с мазнина сотираме лука. Към него добавяме измития ориз и пържим, докато стане прозрачен. Добавяме останалите зеленчуци много дребно нарязани и пържим за 1-2 минути. Посоляваме, подправяме и наливаме гореща вода в съотношение 1:2,5. Варим до изпаряване на течността и до полуготовност на ориза. Изваждаме и пълним пиперките, които предварително сме задушили във вряща вода, за да омекнат. Слагаме в намаслена тавичка. Заливаме ги отгоре с малко мазнина и поръсваме със сол, червен пипер и малко брашно. След това заливаме с малко гореща вода на дъното, за да не загорят. Завиваме с алуминиево фолио и печем до готовност на ориза.



2012-12-25 | Hot&Cold | Автор: Диана Георгиева

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 57 Вчера 252
Общо 293794 за 2226 дни
Най-много 342 на 23.02.2017 (23:58)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.